Saç kıran sebebi bilimsel olarak izah edilememiş bir hastalıktır. Saçkıran saçlı deride, kaş, kirpik ve vücudun tüyle kaplı bölgelerinde kıl kaybı yapan bir hastalıktır. En sık saçlı deride görülür, saçlı deri dışında kaş, sakal, bıyık veya vücut kılları gibi kıl kökü olan her yerde görülebilir.
Saçlı deride yama veya bozuk para şeklinde saçsız kalmış alanlar görülür. Bu saçsız alanlar bir tane veya çok sayıda olabilir. Saçkıran hastalığında nadiren tüm saçlı deride kıl kaybı olabilir. Hatta hastalık tüm vücuttaki tüylerin dökülmesi şeklinde görülebilir..
Saçkıran en sık çocuk ve genç erişkinlerde görülür. Her iki cinste de görülür. Ancak erkeklerde daha fazla kıllı alan olduğu için daha sık rastlanır. Hastaların çoğu 20 yaş altındadır. Saçkıran hastalığında aile öyküsü araştırıldığında başka hastalarında olduğu tespit edilebilir.
Saçkıran hastalığının nedenleri bilinmemektedir.En kabul edilebilir görüş kişinin kendi kök hücrelerine karşı madde üretmesidir (bu grup hastalıklara oto immün hastalıklar denir). Ancak stresin saçkıranda önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Saçkıran hastalarında tiroit problemleri yani guatr ve kansızlık sıklıkla görülebilmektedir. Bunların saçkıran yaptığı kesin değildir, çünkü bu hastalıkları olup da saçkıran olmayanlar daha fazladır.
Saçkıranın hastalığının seyri; genellikle iyileşme ile sonuçlanır. Saçkıran büyük oranda kendiliğinden düzelebilen bir hastalıktır. Tüm saçlı alanı kaplayan saçkıran vakalarında kendiliğinden düzelme ihtimali daha azdır.
Saçkıranda tırnak hastalıkları da (tırnak kalınlaşması, tırnak yüzeyinde çukurcuk ve çizgiler gibi) varsa bu durumda hastalık daha ağır seyredebilir.Benzer şekilde birden fazla yerde olması da tedavinin daha zor olacağını gösterebilir.
Saçkıran hastalarında rutin yapılan laboratuar testleri yoktur. Ancak özellikle çocuklarda tiroit testleri yapılmalıdır. Biopsi hastalığın sebebini değil kesin teşhis konmasını sağlar.
Saçkıran olan hastanın yakınları bulaşıcı olabileceğinden korkabilirler saçkıran kesinlikle kişinin kendisinin başka bölgelerine veya bir başka şahsa bulaştırma ihtimali yoktur.
Saçkıran tedavisi bölgesel uygulamalar şeklinde yapılır. Bölgesel olarak kortizon kremleri, kortizon enjeksiyonu, ciltte dolaşımı artıran ilaç veya bitkisel ürünler etkilidir.